ارتقای کیفیت اجرای برنامههای درسی
نکتهها و توصیهها
مدیران و معلمان برای کسب موفقیت در ارتقای کیفیت اجرای برنامههای درسی، به دانش و اطلاعاتی گسترده نیاز دارند؛ دانش و اطلاعاتی که از منابع موثق و معتبر قابل حصول باشد. مدارس و کلاسهای درس امروز، بسیار ناهمگنتر و پیچیدهتر از مدارس و کلاسهای گذشتهاند. بهدلیل وجود تفاوتهای فردی و فرهنگی، چهدر جامعهی دانشآموزی و چهدر جامعهی معلمان و کارکنانمدارس، و نیز بهدلیل چندوجهیبودن فرهنگ و محیط مدارس و کلاسها، معلمان و مدیران مدارس بهعنوان رهبران آموزش و سکانداران چرخهی یادگیری، با چالشهای متعدد و متنوع رو به رو هستند.
چگونگی رویا رویی با معضلات و چالشها، بدون شک در کیفیت اجرای برنامههای درسی، بهعنوان مهمترین مؤلفه ی مسئولیتی و کاری مؤثر است. در این دوره از انتشار مجله (دورهی بیست و پنجم) کوشش بر این است که در هر شماره چند نکته یا توصیهی کلیدی ارائه شود که بهطور عام راهگشای ارتقای کیفیت اجرای برنامههای درسی در مدارس و کلاسهای درس باشد؛ نکتههایی که حاوی اصول و بایستهها در جهت تحقق هدفهای برنامههای درسی باشد و در نهایت به کسب درجات بالای کیفیت اجرا در مدارس بینجامد.
میکوشیم نکتهها بیشتر در ارتباط با ماهیت یادگیری و چگونگی یادگیری توسط دانشآموز و فرایند تفکر او بر مبنای یافتههای جدید روانشناسی یادگیری و دانش مدرن فناوری اطلاعات و ارتباطات مطرح شود
* انتظار این نیست که مدیر مدرسه یا معلم کلاس درس، همهچیز مربوط به آموزش و پرورش را بداند، اما انتظار این است که مجموعه شایستگیهایی را که برای موفقیت در انجام مسئولیتها و وظایف خویش لازم است، بهخوبی بشناسد و وجود خود را به کسب آن شایستگیها مزین کند.
* هدایت مؤثر آموزش و یادگیری، عملی تکنفره نیست، بلکه به مشارکت دیگران نیازمند است. احساس احترام به نظر دیگران و دعوت آنها به مشارکت در برنامهریزیهای اجرایی برنامههای درسی، به ارتقای کیفیت اجرا کمک و تحقق هدفهای مورد نظر در برنامه را تسهیل میکند.
* هیچ سبک رهبری واحدی نمیتواند در حل مشکلات و مسائل دنیای به سرعت در حال تغییر امروز کاملا"موفق باشد. مدیران و معلمان باید باشناخت تواناییها و ضعفهای خود و شناخت عوامل دست در کار دیگر، اعم از کارکنان، همکاران و دانشآموزان، سبکهای رهبری خود را تعدیل و اصلاح کنند و آن را بسته به موقعیت، در جهت تحقق هدفهای مورد نظر تغییر دهند.
* توجه به سبکهای یادگیری دانشآموزان و رجحانهای فردی آنها، از ضرورتهای مهم آموزش است. دانشآموزانبر مبنای ساختار و عملکرد مغز خود با رجحانهای متفاوت، مطالب را یاد میگیرند. برخی از رجحان بینایی برخوردارند و از طریق خواندن و مطالعه بهتر یاد میگیرند و برخی دیگر رجحان شنوایی دارند و از طریق گوش کردن و شنیدن بهتر میآموزند. برخی نیز از رجحانهای لمسی و جنبشی برخوردارند و کارهای یدی را بهتر و سریعتر یاد میگیرند.
شناخت رجحانهای فردی و متناسب کردن شیوههای یاددهی و یادگیری با آنها، از عوامل مهم و تأثیرگذار در ارتقای کیفیت اجرای برنامههای درسی است. از وسایل متنوع دیداری، شنیداری و حرکتی به تناوب یا همراه با هم استفاده کنید.
حرفه من این است که ستاره ها را صیقل دهم ، پرداخت کنم ، جلا دهــم و به آسمان زنــــدگی بفرستم!
من در دنیایی مملو از حرفه های گوناگون ، حرفه ای شگرف و بالنده دارم می پرسید حـــرفه من چیست؟
حرفه من خیلی مهم است . اگر بخواهیــد بدانیــد چقــدر مهم است ، کافیســـت شب هنــــگام به ستارگانی که می درخشند و چشمک می زنند ، نگاه کنید .
ستارگان چشمک زن من ، در آسمان مدرسـه چشمک می زنند وظیفه من این اســـت که آن ها را به کلاس بیاورم ، صیقل بدهم، پرداخت کنم ، رنگ طلایی بزنم و رهایشان سازم تا جای خود را درآسمان زندگی پیدا کنند مثل ستارگان درخشان آسمان که هریک درجای خود قرارگرفته اند.
ستاره های ریز ودرشت ، با چهــره های گوناگــون به کلاس من می آیند . بعضـی از آن ها آماده جلا گرفتن هستند؛ اما بعضی کدر و بی رنگنــد ؛ برخی دل نواز و دل آرامند و بعضی مهربان و دل پذیرند. برخی حساس و شکننده اند و عده کمی تیغ دار و آزار دهنده هستند.
همان طور که به آن ها یاد می دهم و به هر کدام رنگ طــلایی می زنم ، می گــویم : (( دنیـــابدون شما هیچ معنایی ندارد .)) به آن ها می گویم : (( شما می توانید درخشــــــان ترین ستاره ها باشید ؛ شما می توانید نورانی ترین ستاره ی آسمان زندگی باشید . ))
به آن ها می گویم : (( دنیا جای خوبی برای زیستن است؛ چون شما درآن هستید .)) هرشب وقتی که به آسمان نگاه می کنم ، شغل آبرومند و پر شکوه خودم را به یاد می آورم که فردا صبح باید برای جلا دادن ستارگان کلاسم آماده باشم .